Abonamentowa Opieka Medyczna --> kliknij tutaj

Kliknij po więcej informacji

Rewelacyjny antyoksydant za ... 2 zł.

Przede wszystkim jest świetnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który hamuje utlenianie cholesterolu, a więc odgrywa niebagatelną rolę w walce z miażdżycą. Mam nadzieję, że nie trzeba czytelnikowi tłumaczyć co to oznacza w dobie dzisiejszej eksplozji chorób cywilizacyjnych. Szczególnie, że forsowana dzisiaj filozofia (a właściwie strategia marketingowa) o ograniczaniu cholesterolu zmusza wielu ludzi do (dożywotniego) przyjmowania leków ograniczających wzrost cholesterolu. Tych leków, nawet gdy są refundowane, nie da się kupić za 2 zł. Może pora więc zacząć używać wystarczająco tego bardzo taniego, lecz skutecznego antyoksydantu, szczególnie jeśli jeszcze nie ma konieczności leczenia miażdżycy, a fakty na dzień dzisiejszy są takie, że  ta choroba występuje dzisiaj już nawet u przedszkolaków i są tacy, którzy swój przewód doktorski w dziedzinie nauk medycznych oparli na badaniach miażdżycy u kilkulatków ...

 

kurkuma.jpgCoraz więcej ludzi zaczyna doceniać rolę diety i dostarczanych do organizmu składników odżywczych. Niestety wzrost tej świadomości jest nazbyt powolny i w dodatku odwrotnie proporcjonalny do wieku ...

Tym niemniej oznacza to, że coraz więcej osób w mniejszym czy większym stopniu zaczyna doceniać dobór składników diety i suplementację. O ile ten pierwszy czynnik jest częściej promowany przez massmedia, więc więcej ludzi ma świadomość takiej potrzeby, o tyle przyjmowanie suplementów diety, które przecież trzeba kupić dodatkowo poza samym pożywieniem jest o wiele bardziej problematyczne. Nie aż tak wiele osób jest w stanie akceptować i doceniać potrzebę uzupełniani diety o składniki, których w dzisiejszym pożywieniu nie ma, lub jest ich o wiele mniej niż kiedyś. Do tego dochodzi zaawansowany marketing producentów „jakichś" suplementów diety, których koszt wyprodukowania wynosi kilka złotych, więc można je z dobrym zyskiem sprzedawać za kilkanaście, kilkadziesiąt złociszy. To część społeczeństwa już akceptuje i nierzadko kupują iluzje podtrzymywania, czy poprawiania zdrowia za takie pieniądze. Preparaty te pewnie krzywdy wielkiej nie zrobią (aczkolwiek ...) to pożytek z nich raczej niewielki.


Aby faktycznie w istotnym stopniu wpływać na uzupełnianie braków w organizmie i przez to zmieniać tendencje na te prowadzące do dobrego zdrowia trzeba jednak wydawać całkiem pokaźne kwoty, gdyż muszą to być preparaty naturalne, najczęściej koncentraty roślinne, a ich wytworzenie to dość istotny koszt, przez co cena dla klienta też nie jest zbyt niska. W wielu wypadkach nie bardzo jednak są inne możliwości.

Tym ciekawsze jest to posiadanie stosownej wiedzy, lub dostęp do ludzi/źródeł gdzie takowa wiedza jest dostępna pozwala na korzystanie z różnych bardzo korzystnych dla zdrowia składników za pieniądze całkiem nieznaczące dla budżetu domowego. Doskonałym tego przykładem jest kurkuma.


Przyprawa, dostępna w większości sklepów spożywczych za kwoty rzędu 2 zł. jest absolutnie niedoceniana i o wiele za rzadko stosowana niż na to zasługuje. W służbie ludzkiego zdrowia, stosowana systematycznie może dawać nieocenione wręcz korzyści, na które innymi metodami trzeba wydać duuużo więcej.
 
Przede wszystkim jest świetnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który hamuje utlenianie cholesterolu, a więc odgrywa niebagatelną rolę w walce z miażdżycą. Mam nadzieję, że nie trzeba czytelnikowi tłumaczyć co to oznacza w dobie dzisiejszej eksplozji chorób cywilizacyjnych. Szczególnie, że forsowana dzisiaj filozofia (a właściwie strategia marketingowa) o ograniczaniu cholesterolu zmusza wielu ludzi do (dożywotniego) przyjmowania leków ograniczających wzrost cholesterolu. Tych leków, nawet gdy są refundowane, nie da się kupić za 2 zł. Może pora więc zacząć używać wystarczająco dużo kurkumy, szczególnie jeśli jeszcze nie ma konieczności leczenia miażdżycy, a fakty na dzień dzisiejszy są takie, że  ta choroba występuje dzisiaj już nawet u przedszkolaków i są tacy, którzy swój przewód doktorski w dziedzinie nauk medycznych oparli na badaniach miażdżycy u kilkulatków ...
 
Kurkumina, główny składnik kurkumy, szczególnie w synergii z innymi flawonoidami, działa też przeciwzapalnie, ochronnie na same komórki, jak również na DNA. Jest to wykorzystywane więc w leczeniu wielu schorzeń, choć do tego oczywiście są potrzebni są odpowiedni lekarze, lecz zakres stosowania kurkuminy rozciąga się od ochronnego działania na wątrobę, aż po chorobę Alzheimera i SM. Potwierdzono to licznymi badaniami.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207


Nadzwyczaj ciekawe zaś jest to, że są dostępne badania naukowe potwierdzające fakt, iż kurkumina hamuje wzrost komórek rakowych poprzez wspieranie procesów apoptozy i hamowanie produkcji  TNF, interleukiny 8, odpowiedzialnej za namnażanie się komórek nowotworowych.
 
W codziennej praktyce zaś częściej mamy od czynienia z potrzebą leczenia, lub profilaktyki za zakresie chorób sercowo-naczyniowych. Tu właśnie kurkuma może odgrywać ogromna rolę, wpływając na poziom cholesterolu i trójglicerydów, czyli w sposób naturalny i bardzo tani spełniać rolę strażnika zdrowia w tym zakresie.
 
Jest też wiele doniesień, popartych badaniami, że można skutecznie wykorzystywać kurkuminę w hamowaniu procesów zapalnych, w tym także w zapaleniu stawów, chorobie Crona, zapaleniu jelita grubego, czy trzustki, a  w dodatku przy artrozie stawów kolanowych działa także skutecznie w zakresie redukcji bólu.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678780

Kurkuma jest wykorzystywana na wschodzie od ponad 5000 lat jako przyprawa i tam nie wyobrażają sobie diety bez niej.

Jest stosowana także przy trądziku, łuszczycy, a nawet w kosmetyce do niwelowania zmarszczek. Mimo tego u nas jeszcze stanowczo zbyt rzadko korzysta się z jej zalet. Najlepiej jest poznana i szeroko stosowana w Azji, szczególnie w Indiach. Używa się jej tam do posypywania ran, aby się szybciej goiły, płucze się nią bolące gardło i systematycznie przyjmuje wewnętrznie przy cukrzycy i bronchicie.

Dzięki właściwościom antyalergicznym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym może być pomocna w łagodzeniu alergii skórnych. Działa rozkurczowo i żółciotwórczo, ułatwia jej wydalanie, ochrania komórki miąższu wątroby.

Kurkuma jest także obecna w popularnej przyprawie curry, choć do celów suplementacyjnych ilość kurkuminy tam zawarta jest zbyt mała. Kłącze kurkumy zawiera również: alantoinę, turmeron, zingiberen, ukonan-A, ukonan-D, oraz żywice i cukry: arabinozę, glukozę oraz fruktozę.

 
Stwierdzono też, że zawarte w kurkumie substancje mają silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne więc szerokie spektrum prozdrowotnego działania jest niewątpliwie wskazaniem do niezwłocznego stosowania kurkumy w pokaźnych ilościach w naszej kuchni. Nie ma jeszcze wprawdzie wystarczających dowodów naukowych, lecz upatruje się w niech także alternatywa dla antybiotyków i jest też wykorzystywana w tym zakresie.
 

Lecznicze własności kurkumy wynikają przede wszystkim ze zdolności kurkuminy do wbudowania się w błony komórkowe i przez to stabilizowanie ich struktury (badania prof. Ayyalusamy Ramamoorthy). Tak wzmacniane komórki są znacznie mniej podatne na różnego rodzaju infekcje, a także na transformację nowotworową. Stabilna struktura błony komórkowej ułatwia zakotwiczonym w niej białkom skuteczniejszą pracę.


Oczywiście są już producenci kapsułek z kurkuminą i za jedyne (?) 70 zł. można kupić opakowanie takiego suplementu. Może to może sens w przypadku leczenia nadzorowanego przez lekarza, który wie co robi i na stosowne doświadczenie. Natomiast do celów profilaktycznych zapewne wystarczy obfite posypywanie każdego spożywanego mięsa, ryby, ciasta, sałatki, sosu, ryżu, makronu, kanapek, czy jogurtu kurkumą nabytą w sklepie jako przyprawa.

 
Nie żałuj sobie, syp ją gdzie się da!
Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych stosowania kurkumy.

 
Do innych celów praktyczne może być napełnianie pustych kapsułek żelowych kurkumą, które można kupić i w niestandardowych warunkach (np. w podróży) przyjmować łatwo i bezproblemowo.

WAŻNE!
Niezwykle  istotonym, choć stosunkowo mało znanym faktemdotyczącym kurkumy jest to, że sama stosunkowo kiepsko wchłania się do krwioobiegu. Zostało natomiast spraktykowane, że wchłanialność jest poprawiana radykalnie jeżeli kurkumę przyjmuje się razem z pieprzem, lub ostrą papryką. Jeśli przyjmuje się je w stosunku 1:100 to obsorbcja kurkuminy może wzrosnośc nawet o 2000% (dwa tysiące procent).


Mam nadzieję, że od jutra kurkumy nigdy nie zabraknie w twojej kuchni.

Ze względu chociażby na potencjał antyoksydacyjny kurkuma jest więc niezwykle tanim antyoksydantem, w istotnym stopniu potrafiącym chronić twoje zdrowie za ... jedyne 2 zł.

kurkuma - przyprawa i suplement
Bezpłatny magazyn

Zaprenumeruj nasz internetowy magazyn Postaw Na Zdrowie, aby otrzymać dostęp do unikalnych informacji, min:

- czego nie mówi ci twój lekarz ...
- jak inwestować w zdrowie swoich dzieci
- jakie witaminy i minerały są dobre
- zdrowe odżywanie, jak wzmocnić układ odpornościowy
- jak wspomagać leczenie medycyny akademickiej
- niedostępne publicznie nagrania z zamkniętych wykładów wybitnych specjalistów medycyny naturalnej, dietetyki, biochemii. Otrzymasz także dodatkowe bonusy i uprawnienia dostępne tylko dla prenumeratorów

* Specjalnie dla prenumeratorów unikalny audiobook ekspertów o zdrowiu

 
Zamiast antybiotyków

naturalne antybiotyki


Na Facebooku

Inwestuj w swoje zdrowie

Najgorsza inwestycja zdrowotna to kupić gazetę za 2 zł. i stosować się do zawartych tam "rad". Zobacz jaka jest najlepsza inwestycja w zdrowie swoje i swoich najbliższych

Tagi dla strony

witaminy dla kobiet w ciąży , zdrowie , lewoskrętna witamina c, analiza pierwiastkowa włosów, zdrowie dziecka, zdrowie medycyna, zdrowe odżywianie , diety, medycyna naturalna, alergia , promocja zdrowia zdrowie kobiety najlepsze witaminy witamina c naturalne profilaktyka zdrowotna analiza pierwiastkowa

Copyright © 2006-2014 PostawNaZdrowie.pl
stat4u